Трябва ли България да намали ДДС върху храните

Изследване показа, че българинът често бърка по-дълбоко в джоба си за храна, отколкото го прави европеецът. Става дума за закупуването на едни и същи хранителни продукти. Една от причините, оказва се, е ДДС-то. Въпреки че страната ни е считана за най-бедната в Европейския съюз, данъкът върху храните е един от най-високите. България е една от едва трите държави, в които е без значение дали си купуваме кола, телевизор или вафла - ДДС-то, което плащаме е 20%.

Най-голямо облекчение за храните и лекарствата има в Малта. ДДС за тях там няма. В Полша също, но не за всички - там освободени от данък са само някои основни храни.

Данъкът, с който облагат храните си в Люксембург - една от най-богатите държавите членки на ЕС, е едва 3%. В Чехия процентите са 5, в Белгия - 6, в Германия и Испания - 7. В съседна Румъния, с която традиционно се сравняваме, процентите са 9. Доскоро толкова бяха и в Гърция, но заради кризата в момента временно са повишени.

Единствените, които нямат намалена ставка като нас, са Дания и Словакия. В Словакия обаче и така ДДС-то пак е по-ниско отколкото у нас - 19%.

„Намаляването на ставката у нас би било нормализация на данъчната система в България. Не може да плащаш 20% ДДС, когато си купуваш яхта и същия данък, когато си купуваш хляб”, коментира в ефира на „Събуди се” по Нова телевизия Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”.

„Всяка такава данъчна намеса изражда пазарните пропорции”, каза от своя страна финансистът Емил Хърсев.

Коментари

  1. 2018.09.22 | 23:57
    Смотана държава, смотани закони, нищета и обезлюдяване до тъжен край. Това е!
  2. 2018.09.22 | 14:24
    По принцип съм за да се намали ДДС на основни продукти, но в БГ мафията, ще се възползва и ще започнат данъчни измами....яхти ще се обявяат за хлебни продукти...Какво ми давате белите държави за пример,там културата и манталитета са други.По добре кажете кои са другите държави в които е като у нас и сами ще разберете.
  3. 2018.09.22 | 11:04
    Не. Даже трябва да го увеличи с 1% и парите да отиват за здравеопазване. Вечно не достигат пари там, а системата със здравните вноски не е справедлива и не работи
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет