Проф. Минчо Минчев: Няма как Банев да направи партия от затвора

Кадър: БТВ
share

Няма как Николай Банев да направи партия от затвора. Смятам, че той си има достатъчно други големи грижи, за да тръгне да създава русофилска или евразийска партия. Но дори и да го направи, искам да попитам уважаемия заместник-главен прокурор Гешев криминален акт ли е учредяването на русофилска партия? Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV представителят на УС на Евразийския клуб проф. Минчо Минчев във връзка със слуховете, че Николай Банев има идея да създаде русофилска партия.

,,Никакви политически амбиции не е имало покрай създаването на Евразийския клуб. Банев просто искаше да направи просветно дружество, да се популяризира тази идея към Азия. Това не е престъпление'', сподели още той в студиото.

,,Евразийска Русия е алтернативното решение на Съветска Русия. Впоследствие евразийската идея от политическа се превърна в научна. Има десетки такива клубове и научни центрове у нас. Все пак не бива да забравяме, че ние, българите, заедно с унгарците сме единствените два евразийски народа в Европа, тъй като предците ни са дошли от Азия, заварили са тук траки и славяни и от тази симбиоза се е получила българската нация'', разясни проф. Минчев.

,,Мен ме интересува откога в България започва да се криминализира любовта към Русия? Трябва да се разбере, че русофилството у нас е неизкоренимо! В България русофобството никога няма да преобладава. С Русия ни свързват векове, не само Освобождението. България е играла значителна роля за развитието на руската държава и обратно'', заяви още той и добави, че в България около 80% от населението е русофилско според социологически данни.

Водещи новини

Още новини