Тодор Тагарев: Ф-16 категорично превъзхожда "Грипен"

Кадър: БТВ
share

И двата вида самолет са добри, от четвърто поколение са, но Ф-16 разполага с по-добри характеристики, докато "Грипен" е единствено по-евтин за експлоатация. В случая сравнението е между ефективност и разходи. Затова е хубаво да бъдат взети предвид и геостратегическите съображения. Това коментира в студиото на "Лице в лице" по bTV бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев относно избора на нов изтребител за българската армия.

,,Ф-16 превъзхожда по оперативна ефективност "Грипен", тъй като в него е заложена по-модерна локационна система, по-добра визуализация, бойният радиус също е от изключително значение... Накратко, това е много изпитан самолет, превъзхождащ категорично Грипен, който може да се похвали само с по-ниската си цена'', обясни още Тагарев и допълни, че бихме могли да разчитаме на Ф-16 в продължение на 30-40 години в зависимост от това как ги експлоатираме.

,,Категорично имаме нужда от нови самолети. Даже не само от 8, а от цяла ескадрила, т.е. нуждаем се от 16. Надявам се когато процедурата влезе в Народното събрание, да вземем решението да придобием направо 16 самолета, а не осем, както е по предварителна поръчка'', посочи бившият служебен министър.

По думите му когато получим новите самолети, бихме могли да се освободим от досегашните и остарели Миг-27 и Су-25.

Водещи новини

Още новини