Майки на деца с увреждания поискаха оставката на Симеонов в Пазарджик и Варна (обновена)

Булфото
share

В Пазарджик се провежда протест с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, във връзка с изказването му срещу майките на деца с увреждания.

Около 20 души присъстваха в началото на събитието. С искане за оставка и скандиране за промяна на законите, присъстващите вдигаха транспаранти с лика на Валери Симеонов, на които пишеше "Оставка" и "Срам". "Събрали сме се тук да искаме оставката на Валери Симеонов, който ни нарече "уж болни". Този човек няма място в правителството. Ако ние сме "уж болни", то и ТЕЛК-овете са "уж ТЕЛК-ове", каза Румяна Георгиева, която е с увреждания и заедно с майка си изрази недоволството си от думите на вицепремиера.

Близо 100 души се събраха на протеста, организиран от майки на деца и младежи с увреждания във Варна с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. С черни знамена, тениски с надпис “Системата ни убива” и плакати множеството се събра пред сградата на Общината в 18.00 часа. Протестиращите се заканиха, че имат готовност да бъдат на същото място и утре, докато Симеонов не подаде оставка. “Обидени сме от политиците. Не ги наричам господа, много съм разочарована. 30 години чакам нещо да се случи към по-добро, на не виждам промяна”, коментира една от протестиращите Нели Тодорова в ефира на радио Фокус. Тя допълни, че на младини се е замисляла да емигрира в чужбина в търсене на по-добри условия и грижа за 30-годишната й дъщеря с множество увреждания.

“Обидите и лошото отношение към нас минаха всякакви граници”, коментира една от организаторите на протеста Галя Койчева. По думите ѝ никой не е застрахован от това, което се е случило на семействата на хората с увреждания. “Протестиращите са категорични в искането за оставка, защото това ще покаже отношението на правителството, на министър-председателя за това какъв трябва да бъде тонът, който могат да си позволят политици, защото това е модел на подражание”, каза още Галя Койчева. На протеста тази вечер бяха дошли и много семейства с малки деца в подкрепа на семействата на деца и младежи с увреждания.

Водещи новини

Още новини