Участничка в протеста: Симеонов няма място в управлението! (видео)

Novini.bg
share

Такива изказвания са недопустими. Искаме оставката му, официално сме изпратили нашето искане и до премиера, и до председателя на Народното събрание. Не искаме този човек да участва в управлението на страната. Той категорично няма място там, сподели пред камерата на Novini.bg една от протестиращите майки на деца с увреждания.

Тя заяви още, че след многото участия в работни групи се е стигнало до появата на два нови закона – Закона за хората с увреждания и Закона за лична помощ, които вече са внесени в Народното събрание.

,,Това са закони, които ще бъдат една стъпка към цялостната реформа. Закони, в които има заложени по-добри параметри относно личната помощ, относно финансовата подкрепа. Целта ни е тези хора да получат образование, да получат работа, да получат възможност'', посочи майката.

,,В момента двата нови закона ще легнат върху една порочна основа и това е ТЕЛК-а. Сега увреждането се разглежда само от медицинска гледна точка, а трябва нова оценка, която да заложи на неговата функционалност и хората с увреждания да получат подкрепа, чрез която да се техните способности. Всъщност чрез промяната на оценката на увреждането, от гледна точка на функционалността, ще се създаде възможност хората да бъдат правилно оценявани и така да бъдат част от обществото, да бъдат правоправни граждани. По сегашните оценки около 76 хиляди хора с увреждания са тотално зачеркнати от това да внасят данъци в хазната и да работят за БВП-то на страната'', коментира участничката в протеста.

,,Ние нямаме какво повече да кажем. Говорим през последните 5 месеца, надявам се, че всички институции са ни разбрали достатъчно добре. Сега искаме само оставката на Валери Симеонов'', завърши майката.

Водещи новини

Още новини