Пенсионерски организации с ултиматум към депутатите (видео)

Булфото (архив)
share

Сдруженията на пенсионерските организации в България представиха своите искания пред Комисията по труда, социалната и демографската политика към Народното събрание, предаде репортер на Novini.bg.

На форума присъстваха депутати, социалният министър Бисер Петков, шефът на НОИ Ивайло Иванов и експерти. Пенсионерите бяха категорични, че през последната година зрее огромно напрежение сред тях, търпението им се изчерпва и не се знае кога ще излезе извън контрол. Техните искания са от 01.07.2019 година да се индексират всички пенсии за осигурителен стаж и възраст с механизма за преизчесляване на средноосигурителен доход за предходната календарна година. От 01.01.2019 година минималната пенсия за стаж и възраст да възлезе на 55% от минималната работна заплата. От сдруженията на пенсионерите искат също така да се отмени параграф 6, който касае тавана на пенсиите. Представителите на третата възраст искат и  закон за възрастните хора, защото те представляват 30% от населението на България.

След като чу исканията министър Бисер Петков обясни, че тези въпроси са дискутирани многократно и българската държава има законодателство, което трябва да се спазва. В България има установено т.нар. швейцарско правило за изчисления на пенсиите. Важно е за българската държава да запази стабилността на икономическите показатели и да не допусне увеличаване на дефицита.

 Шефът на НОИ обясни, че ако бъдат изпълнени всички искания на пенсионерите, финасовият разчет показва, че ще са необходими над 11 млрд. лева. За да падне тавана на пенсиите, са необходими 155 млн. лева, каза още Иванов.

Водещи новини

Още новини