Борисов: Банките да се включат в съживяването на потреблението

Булфото
share

Премиерът Бойко Борисов отправил лична молба към банките да помогнат на икономиката, да се включат в съживяването на потреблението, като им обещал кабинетът да изпълни всяко тяхно разумно искане. Това е станало днес на среща при него с представители на банковата асоциация и вицепремиера Симеон Дянков.

В Министерския съвет дойдоха шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, който е и председател на асоциацията на банките, на Банка ДСК Виолина Маринова, на държавната банка за развитие Асен Ягодин и на Корпоративна банка Цветан Василев. Разговорите продължиха повече от час.

На излизане нито един от участниците не отговори на въпроси за темата на разговорите и има ли постигната договореност. Банкерите дори бяха извеждани от различни изходи на правителствената сграда.

Разговорите са били по предложенията на финансовото министерство за законови промени, засягащи работата на банките, съобщиха от правителствения пресцентър. Оттам уточниха още, че е постигната договореност за създаване на работна група. Тя трябва да подготви одобрени и от двете страни предложения.

Преди седмица Симеон Дянков направи групи във ведомството си, след като премиерът поиска от него три бързи мерки, които да стимулират отпускането на кредити на хора с доход под 400 лева.

Експертите предлагали да бъдат обсъдени промени в закона за потребителския кредит. Ще се разговаря и дали е възможно да се облекчат процедурите за получаване на кредити. Друга идея е въвеждането на регулации за бързите кредити, отпускани от нефинансови институции.

Вариант за покриване на просрочени заеми с държавни ценни книжа също ще бъде тестван сред банкерите.

Ще се обсъждат и възможностите изчисляването на лихвите да се обвърже с един индекс, а таксите да се делят межу банките и клиентите им.

Водещи новини

Още новини