Плевнелиев: Рано е да коментираме свалянето на лихвите

  • 10 февруари 2012 11:50

  • 4569
  • 15
Плевнелиев: Рано е да коментираме свалянето на лихвите
© Булфото

Банковият сектор е стабилен.

Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното след като се срещна с управителя на Българска народна банка Иван Искров.

"Българските банки са конкурентни, стабилни, и въпреки кризата, са печеливши. Репутацията на БНБ е висока", добави президентът.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че България има с какво да се гордее и по отношение на банковия сектор не е догонваща страна.

Плевнелиев посочи, че страната ни трябва да продължава да работи за репутацията на банковата система, "с която ние толкова се гордеем и която е предпоставка за по-изгодно кредитиране и съответно за ползи за хората". "Целта на срещата беше да направим необходимите комуникационни канали по всички нива между президентството и БНБ, за да може през 2012 г., която е много важна за България, двете институции да работят заедно, да обменят идеи. Правителството, президентството и БНБ трябва да използват капацитетите си за това страната да има качествена, работеща програма за развитие България 2020. БНБ е най-старата и уважавана институция в тази държава. БНБ се ползва с изключителното доверие на президентската институция и двете институции са символ на надпартийност, консерватизъм. България трябва да бъде стабилна и да надгражда тази стабилност. Банковият сектор е стабилен, добре капитализиран. Банките в България има ликвидност двойно по-голяма от средната в европейските банки. Регулаторът е силен, консервативен. Говорихме по важните приоритети за 2012 г., за да може банковият сектор да бъде стабилен, ефективен и икономиката да върви напред. Важно е дългосрочното планиране, важно е стартирането на проекти, които биха задвижили нискорискови проекти", заяви държавният глава.

Според президента, икономиката е в основата на всичко – както на кредитирането, така и на темата с лихвите. "Лихвите трудно могат да се свалят с административни мерки. Свалянето на лихвите зависи от икономиката", каза той.

На въпрос за идеята на финансовия министър за стандартизиране на лихвите, президентът посочи, че е рано да се коментират тези идеи. Според Плевнелиев, предстои дебат по темата, като той не изключи възможността президентството да организира дискусия по идеите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

"Идеята да се регулират по-добре малките креди до 400 лв. от гледна точка на повече регулация, повече правила, за мен лично е добра, защото повече прозрачност означава повече права и по-голяма защита на интересите на хората. Всички останали идеи нека бъдат добре обосновани, да се дебатира по тях и чак тогава президентската институция ще излезе със становище. Приветствам усилията на всички страни да търсят възможности", коментира президентът.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че централната банка не определя лихвите от 1 юли 1997 г. "Тогава политическата класа реши, че основният фактор, за който трябва да следи БНБ, е стабилността на националната валута, тъй като това е най-важното нещо, особено за малки икономики, каквато е нашата страна. Централната банка с огромната си експертиза и опит винаги е била един добър партньор на правителството. Когато видим нещо на масата и ако бъдем поканени да си кажем мнението, ние ще бъдем едни добри партньори за обсъждане. Винаги има нещо за подобряване”, коментира Искров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4569 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Даниела

2012.02.16 | 09:51

15
Каза гея-президент...
1111

2012.02.16 | 09:51

14
W W W . O R I G I N A L N I . BE --- ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО 2012 - КУПИ ТЕНИСКА НА ЛЮБИМИЯТ СИ ОТБОР !!!
ДО КОГА

2012.02.16 | 09:51

13
Добра оценка господин президент но не е точна. Банковия сектор е един голям балон който ако се спука тежко ни. Че е печеливш и т.н. ок.. Апропо прочетете най-четения коментар (под номер 2) в изказването на господин Борисов - "Че ни е гадно, гадно ни е" и ще разберете за какво става дума. Това е реалността.
sds

2012.02.16 | 09:51

12
Няма не може - има не ИСКАМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
111

2012.02.16 | 09:50

11
W W W . O R I G I N A L N I . BE --- ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО 2012 - КУПИ ТЕНИСКА НА ЛЮБИМИЯТ СИ ОТБОР !!!
Радо

2012.02.16 | 09:48

10
Когато трябва да се вдигат цените на тока водата и парното го правят на секундата. А когато трябва да се свалят цените или лихвите се протака колкото се може повече вижда се правителството е комбина с банките май ще се окаже че те са главният спонсор на депутатите.

2012.02.16 | 09:48

9
www.sportnamedicina.com Професионални ортези, протектори и облекло за спортисти. За всички хора, които ценят тялото си

2012.02.16 | 09:47

8
Естествено, че е рано. Нека първо Цвети Бориславова да стане богата ПОНЕ колкото Бил Гейтс, а БОко Борисов - колкото Уорън Бъфет, пък тогава евентуално ще поговорим за сваляне на лихвите с 0,5 - 1%....

2012.02.16 | 09:47

7
Еврозоната се страхува от фалит заради Гърция, която съставлява около 3% от всички финанси, а нашата банкова система е "сигурна и стабилна", нищо, че между 25 и 30% от финансите са гръцки... Ама нищо, важното е да има кой да лапа, а винаги се намират задръстеняци като нас, които да плащат.

2012.02.16 | 09:46

6
ПЕЧЕЛИ РЕАЛНИ ПАРИ ОНЛАЙН! N E O B U X - P E C H A L B A . F R E E . B G

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини