Жители на Дунавци поискаха законодателни промени заради свинеферма до града

Pixabay
share

Жители на Дунавци поискаха спешни законодателни промени, за да не бъде възобновена дейността на свинеферма до населеното място.

Инициативен комитет на жители от Дунавци се е срещал с кмета на Видин Огнян Ценков по повод намерението на новите собственици свинефермата отново да заработи, съобщават от общината.

На срещата Ценков е изразил своята загриженост за здравето на хората от Дунавци, което може да бъде застрашено от замърсения въздух, ако свинефермата заработи. Той е съобщил, че се очаква официален отговор от Областна дирекция "Земеделие" за това какво е отстоянието на фермата до жилищните сгради и очаква Регионалната здравна инспекция да осъществи контрол за отделяните вредни емисии във въздуха.

Преди десет години гражданите на Дунавци протестираха срещу съществуващия тогава свинекомплекс, който замърсяваше въздуха и почвата с вредни емисии.

След поредица от протести обектът беше затворен. Инициативният комитет от Дунавци е подал жалби до всички отговорни институции на регионално и национално ниво и очаква да бъдат направени законодателни промени и да не се допуска функционирането на подобни животновъдни ферми в близост до населени места.

Водещи новини

Още новини