В община Берковица взимат превантивни мерки срещу африканска чума по свинете

  • 30 юли 2018 15:51

  • 1236
  • 0
В община Берковица взимат превантивни мерки срещу африканска чума по свинете
© Pixabay (архив)

Общината в Берковица взема превантивни мерки срещу евентуално разпространение на болестта африканска чума по домашните прасета, съобщиха от местната администрация.

Макар заразата да е все още в Румъния, то ветеринари и общински служители обикалят домашните стопанства в Берковица и селата на общината и обясняват какви са симптомите на болестта, какви мерки трябва да се вземат, за да се предотврати разпространението й и т.н. Кметовете в селата на общината раздават брошури на собствениците на домашни прасета и разлепят плакати с информация за заболяването. Докато до сега беше задължително само регистрирането на всяко домашно прасе, от днес вече е задължително и поставянето на ушна марка. Цената на марката е намалена до 2 лева, за да е достъпна за всеки стопанин. След като бъде поставена, то е по-лесно да се следи здравословното състояние на животното, а собственикът му ще може да получи обезщетение, ако се наложи то да бъде умъртвено заради разпространение на африканска чума в района, обявиха от общината в Берковица.

С цел по-бързо събиране на информация, общината е открила и телефон, на който да бъдат подавани сигнали за мъртви домашни или диви свине. Такива сигнали ще могат да се подават и на телефон 112, уточниха от администрацията в Берковица.

Последвайте канала на

БТА
1236 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини