АБВ: Оградата срещу африканската чума е неефективна

  • 31 юли 2018 16:02

  • 2666
  • 5
АБВ: Оградата срещу африканската чума е неефективна
© АБВ

АБВ е категорично за развитие на туризма във всички наши възможни планински ски центрове.

Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на АБВ доц. Христо Михайлов.

„Ние сме за изграждането на втора кабинкова линия на Банско и Пирин, но категорично бяхме против формулировката и технологията, по която бе взето решението за това“, посочи още той.

„За това на този етап сме удовлетворени с решение на Върховния административен съд (ВАС), което покрива, правно разбира се, нашите експертни оценки. Това решение вероятно ще бъде обжалвано от правителството, но това нас не ни притеснява. Сега например, става ясно и че въпреки решението за изграждане на водовземни съоръжения върху 48% от територията на Пирин, нито една община към днешна дата  не е заявила потребност за увеличаване на нужда от водоползване. Говорим за нито една община от периферията на Пирин. ВАС констатира и редица нарушения, свързани с решението на правителството по изграждането на допълнителна инфраструктура. За това изразяваме удовлетворение от това, може би междинно решение на тричленния състав на този съд, и позицията ни ще бъде такава, без да влиза в противоречие с местния бизнес и туристите от цялата страна и Европа“, обясни още политикът.

Доц. Михайлов коментира и подхода на държавата за справяне с африканската чума по свинете като заяви, че отмяната на решението, груповия лов на тези животни да бъде разрешен и извън обичайното време, е правилна.

По думите му обаче опитите пренасянето на болестта от Румъния чрез диви животни с изграждането на ниско оградно съоръжение от бодлива тел са нелепи.

„Бяхме свидетели на редица политически еквилибристики като Закона за лова и опазване на дивеча, който позволи групово ловуване – нещо невиждано за Европа, т.е. прогонване на огромни територии с цел премахване на популацията на дивите свине. Искахме от президента да наложи вето върху този закон и за приятна изненада само ден след като беше публикуван в „Държавен вестник“ министър Порожанов забрани груповия лов на дивата свиня през летните месеци. Удовлетворени сме и поздравихме министъра за това му смело и политически трудно решение, особено когато управляващата коалиция единодушно е одобрила този проект, когато имаше в парламента само седем души въздържали се или против този закон. На този фон обаче ще заявя, че не сме удовлетворени от едно друго решени за борба с чумата по свинете. Това е изграждането на така нареченото „инженерно-техническо съоръжение“ по границата ни с Румъния, което с две думи, българската общественост нарече „чесало за дивите свине“. Защото това са три-четири реда бодлива тел с височина до един метър. Всеки, който има представа от това какво животно е дивата свиня си представя как ние ще успеем да я спрем с такова съоръжение“, заяви той.

Според него в момента има над 500 души, които са изпратени от държавата да патрулират в района. Те обаче могат само да констатират, ако стадо диви свине преминат границата и на практика не могат да вземат никакви мерки, които да предотвратят това.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2666 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Matrialo

2018.07.31 | 23:03

5
Защо да е неефективна-нали ръсят вълча урина?
Еманация на глупостта!!!
Аре!

2018.07.31 | 16:23

1
Много важно, какво казали комунистите от АБВ!

2018.07.31 | 20:52

4
комунистите са 240 бре айо
ВЪВ ТОЗИ ПЕДЕРАСКИ САЙТ

2018.07.31 | 20:10

3
ПИШАТ ВСЕКИ ДЕН ЕДНИ И СЪЩИ ПЛАТЕНИ ДЖЕНДЪРИ. И СИ МИСЛЯТ ЧЕ НЯКОЙ ИМ СЕ ВЪРЗВА.

2018.07.31 | 17:18

2
ТОВА НЕ Е ОГРАДА ,А ЧЕСАЛКА ЗА ГЛИГАНИ.САМО МАЛОУМНИК КАТО ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ МОЖЕ ДА СИ ВЪОБРАЗИ,ЧЕ ТАЗИ ТЕЛЕНА ЧЕСАЛКА МОЖЕ ДА СПРЕ ГЛИГАН.ИЛИ ЦЕЛТА Е ДА СЕ УСВОЯТ ЕДНИ ДЪРЖАВНИ ПАРИ?

Добави коментар

Водещи новини