Църквата мъдри извинението за досиетата

share

Синодът се раздели по въпроса дали владиците с досиета в Държавна сигурност трябва да излязат с общо становище, или всеки поотделно да пише становище и евентуално да се извини на обществеността, съобщиха богослови от Синодалната палата.

Единадесет от общо тринадесет митрополити се оказаха сътрудници на тайните служби на комунистическия режим. Врачанският митрополит Калиник, който пръв се покая пред миряните, Сливенският Йоаникий, Русенският Неофит и Плевенският Игнатий настояват всеки да излезе с отделно становище и извинение. Мотивът им е, че вината на всички е различна, тъй като едни са били ангажирани като нещатни сътрудници чрез натиск и шантаж, други са донасяли доброволно и словоохотливо за събратята си, а трети са били принудени да пишат доклади след пътувания на Запад, каквато бе повсеместната практика в миналото. Тази теза подкрепят и тримата митрополити без досиета – Ловчанският Гавриил, Доростолският (Силистренски) Амвросий и Пловдивският Николай. Останалите – Дометиан Видински, Кирил Варенско-Преславски, Григорий Великотърновски, Натанаил Неврокопски и Галактион Старозагорски обаче, категорично настояват становището да бъде колективно.

Окончателно как ще се извиняват владиците за принадлежността си към Държавна сигурност ще стане ясно в сряда, когато Светият синод се събира на двудневно заседание по този въпрос. Още на 15-и обаче те трябва да са решили каква е позицията им. Това им е наредил лично патриарх Максим.

Тогава архиереите трябва да приемат и текст на становище до миряните, с което да им разяснят как да приемат новината за разкриване на досиетата, казаха още от Синодалната палата.

Въпросното становище трябва да бъде подписано от всеки един лично.

Водещи новини

Още новини