Три язовира преливат

share

Три язовира на територията на страната преливат в момента. Това са Боровица в Родопите, язовир Камчия в източната част на Стара планина и язовир Ясна поляна, който захранва с вода всички селища на юг от Бургас. Информацията е на Министерството на околната среда и водите.

Най-близкият до София язовир е Панчарево. Построен е за напояване и промишлено водоснабдяване на Кремиковци. В момента се стопанисва от напоителни системи. Повредите в част от съоръженията на Панчарево са причина нивото на язовира да се поддържа ниско.

Нивото се регулира през преливника, защото основния изпускател е развален, ако бъде отворен, не се знае дали ще може да бъде затворен отново.

Язовир Белопопци до Горна Малина през 2005-а година наводни 14 села в общината, тогава водата отнесе 200 кубически метра пръст от самата язовирна стена и сериозно повреди съоръжението. Оттогава до момента общината води война за язовира, който е на Напоителни системи. Предстои обаче сделката да бъде финализирана и общината да купи от държавата съоръженията и стената и така да придобие окончателно язовира.

Според кмета на Горна Малина - Емил Найденов, ситуацията ще се усложни през пролетта, затова нивото се държи ниско.

По думите на дежурния синоптик на БАН Гергана Козинарова, в неделя и понеделник се очаква затопляне и в понеделник за кратко в източна България ще завали дъжд, но при ниски температури 2-3 градуса над нулата, така че не се очаква да има снеготопене.

Температурите се очаква обаче да се повишат значително след 22 и 23 февруари, а утре синоптиците ще разберат дали в понеделник дъждът в Южна България ще е силен.

Ако получат такива данни, очаквайте предупреждение за предстояща усложнена обстановка.
Евентуални дъждове биха попречили на започналото рано сутринта спешно укрепване на дигата на река Марица край Свиленград.

Ремонтът трябва да приключи до седмица, в противен случай пълноводната река може отново да потопи къщи и пътища във бедстващата община.

След трагедията в село Бисер - от „Напоителни системи” започнаха източването и укрепването и на хасковския язовир Тракиец. Днес покачване не е отчетено.

Водещи новини

Още новини