Вижте как изграждат третия лъч на метрото в София (обновена+снимки+видео)

novini.bg
share

Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с министъра на транспорта Ивайло Московски, с министъра на околната среда и водите Нено Димов и с директора на Метрополитен Стоян Братоев провериха  изграждането на третия лъч на метрото. Те инспектираха метростанцията при Александровска болница на ул."Георги Софийски". 

В момента се изграждат 12 км от третия лъч на метрото и 12 метростанции. Планирано е той да бъде готов до края на 2019 г.

Строителството на третия лъч от софийското метро започна в началото на 2016 г. с най-тежкия участък между "Красно село" и "Малък градски театър зад канала" в центъра на града.  Заради строителните работи няколко ключови кръстовища в центъра на София са с ограничен капацитет или изцяло блокирани.

Стоян Братоев информира подробно журналистите как протича строителството на новият лъч, предаде репортер на Novini.bg. Той отчете и какви средства е струвало през годините изграждането на подземната железница.

Към момента строителните дейности вървят в срок, увери шефът на Метрополитен.

Братоев съобщи, че след година и половина метрото ще е с дължина около 52 км. Той поясни, че съвсем скоро ще има три връзки с жп гари и ще се стига от периферните точки на София за 16 минути до центъра на столицата. Благодарение на метрото в момента има 79 000 тона намаление на вредните газове, а след пускането на третия лъч вече ще бъдат 90 000. Предвижда се около 500 000 души да ползват трите метро лъча.

Йорданка Фандъкова заяви пред журналисти, че следи изключително внимателно изграждането на третия лъч на метрото, защото това е изключително важно за града.


„56% от строителството на третата линия на подземната железница са изпълнени. Очакваме до есента на 2019 година да бъде пуснат първия етап и така да има възможност на достъп на много хора чрез най – логичния и удобен транспорт“, каза градоначалникът.
Тя призна, че наистина заради строителството на метрото се създават пречки за предвижване на много столичани и им благодари за разбирането.
„Работим изключително добре с управляващия орган, така че искам да благодаря на министър Ивайло Московски“, каза Фандъкова.
Кметът обясни и защо по време на инспекцията е поканила и министър Нено Димов. Причината, каза тя, са безспорните ползи от метрото в борбата с вредните емисии.
„Това е най – екологичният проект“, заяви тя.

От своя страна министър Димов, заяви, че наистина метрото е най – големият проект на Столична община за борба с мръсния въздух.
„До края на първото полугодие ще се опитаме да отворим ОП „Околна среда“ с ос „Въздух“ за да може и общините да минат крачка напред в борбата за по-чист въздух са гражданите на България“, съобщи министър Димов.

Министър Ивайло Московски заяви, че изкренно се надява гражданите на София да разбират нуждата от изграждане на третия метро лъч на София.

 

Водещи новини

Още новини