Нено Димов: Няма екологична опасност за Брегово

  • 13 март 2018 16:33

  • 1192
  • 0
Нено Димов: Няма екологична опасност за Брегово
© МОСВ

Няма опасност за качествата на питейната вода и за околната среда в района на Брегово. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, който по разпореждане на премиера Бойко Борисов инспектира района на Брегово след обявеното там бедствено положение. Данните на РЗИ за питейните води показват стойности в границите на допустимото.

Взети са и проби от Басейнова дирекция „Дунавски район“, които засега не показват наднормени стойности. Контролът за качеството на питейната вода ще продължи и през следващите дни и ако има промяна, гражданите ще бъдат уведомени, увери министър Димов.

„През цялото време държавата е на мястото си – институциите работят в координация и се взимат необходимите мерки, с които да се гарантират животът и здравето на хората“, категоричен беше министър Димов.

„Безотговорно е да се насаждат страхове у хората, това не е добър политически подход. Кметът тук явно е започнал предизборна кампания", заяви министърът. „Опозицията е за това, да следи управлението, но в такива ситуации трябва да има консенсус“, призова министър Димов.

Той съобщи, че ВиК – Видин е в напреднала фаза по проекти за 36 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда“.

Разговарях с министъра на земеделието Румен Порожанов и той е поел ангажимент веднага след оттеглянето на водата да бъдат направени оценки и да бъдат компенсирани хората с реални загуби, каза още министър Димов.

Той увери, че Басейнова дирекция „Дунавски район“, РИОСВ – Монтана, РЗИ – Видин и „Напоителни системи“ следят нивата на реките. Наблюдават се комплексните и значими язовири – към днешна дата няма опасност. Министърът припомни, че на извънредното заседание на правителството в събота е бил поет ангажимент за създаването на нова структура за язовирите, която да реагира бързо в аварийни ситуации.

Кметовете ще имат срок от около месец да преценят могат ли да управляват язовирите, ако не – те ще се прехвърлят към новия орган. „В момента се подготвят законови промени за язовирите, защото трябва да имаме ясни критерии за категоризация и кой носи конкретна отговорност", обясни още Димов.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини