Президентът на Шипка: Тук лежат много кости, с които е съградено скелето на българската свобода (сни

Булфото
share

Събрали сме днес на този див и чувтовен връх, за да се преклоним пред героите на българската свобода и да почетем нашата свобода. Тук лежат много кости. След 140 години трудно някой ще каже кои са български и кои са руски. С тези кости обаче е съградено скелето на българската свобода и българо-руската военна дружба.

Това каза в тържествената си реч по повод 140 години от освобождението на България на връх Шипка президентът Румен Радев. "Скъпи сънародници, вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. С вашето присъствие вие скрепявате българо-руската дружба. Вие сте опълченците, които не допускате тази дружба да бъде поругана", добави той.

Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово“ в град Шипка. „Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение“, подчерта още в изказването си българският държавен глава.

"Вечна памет на загиналите! Вечна памет на войните осовбодители! Да живее България!, завърши Радев.

Водещи новини

Още новини