Интернет операторите у нас не искат да са виртуални полицаи

share

Интернет операторите у нас дават принципната си подкрепа в борбата с пиратството в интернет, но не желаят да изпълняват ролята на полицаи в глобалната мрежа.

Това заявиха представители на Сдружението на независимите интернет доставчици, изразявайки позицията си по международното търговско споразумение АСТА. Според председателя на сдружението Светослав Димитров в България и Европейския съюз авторските и търговските права са изключително добре защитени. Ако България ратифицира споразумението в сегашния му вид, то изцяло изчезва презумпцията за невинност, посочи Димитров.

"АСТА така променя нещата, че дори за собствени нужди да свалите филм или музика, бихте могли да изпаднете в хипотезата на извършено престъпление. Без обаче някой да е извършвал разследване срещу вас ще ви бъде спрян достъпа да конкретен сайт, ще ви бъдат прехвърлени личните данни към носителите на права, можете да бъдете арестуван", каза той.

АСТА слага абсолютен край на анонимността в интернет, твърдят операторите. Те поясниха, че сега законодателството позволява единствено на МВР да изисква информация за личните данни на потребителите, и то само срещу официален документи разрешение от съда.

Водещи новини

Още новини