Биткойнът е най-успешната виртуална валута

  • 07 януари 2014 21:22

  • 4083
  • 4
Биткойнът е най-успешната виртуална валута
©

Биткойнът е най-успешната от повече от 70 виртуални валути, които битуват в мрежата. Техният принцип е много прост. Вместо централни банки и правителствени гаранции, зад виртуалните пари стоят сложни математически формули, които се изчисляват от свързани компютри по целия свят. Според сайта coinmarketcap.com в момента са активни 71 подобни валути, пише "Труд".

На 3 януари биткойн чества своя 5-годишен юбилей от първата реколта виртуални пари.

Заради своето широко разпространение и формулата, която ограничава крайния брой пари, биткойнът е наричан виртуално злато.

За последната година биткойнът се оказа сред най-доходните инвестиции за всички времена, като стойността му се увеличи около 64 пъти - от 14 долара до близо 900 долара. През ноември дори се котираше за невероятните 1250 долара.

От началото на 2014 г. устремът на биткойна не спира, а покрай него и на повечето останали виртуални валути.

Кризата от 2008 г. докара срив в доверието към традиционната финансова система. А след като прекарваме в интернет все повече от съзнателното си време, какво по-естествено от това мрежата да стане и печатница за пари?

Ако искате да печелите от биткойни, може да инвестирате в техника, която създава виртуалната валута. За генериране на криптовалутата се произвеждат компютри, чиято единствена цел е да възпроизвеждат формулата, която създава виртуалното злато.

Не си мислете, че покупката ще ви излезе евтино. Една от машините струва $ 10 000. Ако искате да изкарвате пари, ще трябва да купите няколко десетки.

Интересът към техниката нараства главоломно, като само за две седмици през декември м.г. компанията е продала оборудване за над $ 25 млн. Проблемът е, че колкото повече машини за добив на биткойни са свързани в мрежата, толкова по-бавна става продукцията на криптовалутата. Затова, ако искате да печелите пари, ще са ви необходими сериозни инвестиции в хардуер.

Подгответе се и за сериозен шум и странни климатични условия - процесорите работят под пълно натоварване, така че са необходими допълнителни вентилатори за охлаждане на процесорите.

Само след 4 дни на бял свят ще се появи най-новата виртуална валута - CoinyeWest. Тя е създадена от почитатели на рапъра Кание Уест, който е олицетворение на музикална попкултура, известна с афинитета си към луксозните автомобили, едрогърдести мацки и масивни златни аксесоари.

Анонимните създатели на CoinyeWest започнаха онлайн рекламиране на валутата още от края на 2013 г., като пускаха съобщения в туитър и фейсбук.

Официалният старт на най-новата криптовалута е на 11 януари, като два дни преди това нейните почитатели ще могат да изтеглят софтуер, който да им позволява участието в мрежа, която емитира рапърската валута. Нейната цена ще се пресмята в биткойни.

Ако проектът за CoinyeWest се окаже успешен, много скоро може да последват виртуални валути, посветени на холивудски звезди като Том Круз, Анджелина ДжолиАнджелина Джоли Анджелина Джоли Войт е американска актриса и бивш модел. Анджелина е дъщеря на американския и Брад ПитБрад ПитУилям Брадли Пит, Брад Пит (Brad Pitt) e роден  в Шоуни и e американски актьор и продуцент в, смятат експерти.

Около криптовалутите се въртят различни въпроси, всички говорят, спорят, дискутират, но дали разбират?

Важното обаче е, че казусът дали са пари, балон или конспирация няма значение. Същественото е, че те са нещо много, много по-добро от парите такива, каквито ги познаваме.

Биткойнът е само началото. Прехвърляни на принципа на торентите от компютър на компютър без централен сървър, биткойните са неконтролируеми и непроследими. Чрез тях богатства могат да бъдат изпращани от Ню Йорк през Париж до малко село в Софийско за минимално време с близо нулев разход. Емитирането им е автоматично и децентрализирано, сигурността - не по-малка от на която и да е институция.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4083 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.08.06 | 15:48

4
Таа пущина ще може ли да ми прекопае лозето...
бобо

2014.08.06 | 15:47

3
Действа докато някой дръпне щепсела ама Антихриста си иска своето
bezplatni bitcoin

2014.04.06 | 22:57

2
безплатни биткойнт http://freebitco.in/?r=203905 пробвай 1 път и ще видиш
ss

2014.04.05 | 02:22

1
тая пущина се търгува за 800-900$ следовател ще може да те купи теб и лозето ти. Ама да си невеж е лошо

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини