Жена, изнасилвана многократно и държана в плен, написа писмо до Борисов заради Истанбулската конвенц

share

Насилниците ми отнеха свободата. Бях отвлечена и изнасилвана в продължение на 24 часа. Правеха се планове да бъда превърната в проститутка. Скочих от високо, за да се спася. Това се случи преди 20 години. Не получих помощ от никоя институция.

Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия Галина Лачева, държана в плен и изнасилвана многократно. През седмицата тя написа писмо до премиера Бойко Борисов, след като той обяви, че изтегля Истанбулската конвенция. "Насилниците бяха четирима. От улицата ме завлякоха в едно такси. Цял ден ме изнасилваха. Двама от тях успяха да избягат от затвора. Други двама бяха наказани. Не помня бройката на операциите. Останах с един по-къс крак след скока. Физическата травма е едно на ръка. Свиква се с куцането. Психическата травма е по-голяма. Помогнаха ми близките и приятелите. Стигна се дотам, че не ме пускаха да излизам сама на улицата", разказа още тя.

"Ратификацията на Истанбулската конвенция ще означава, че българската държава поема конкретни ангажименти за защита на всички от насилие. Няма значение какъв е пола, цвета на кожата, сексуалната ориентация на жертвите на насилие. Срещу това се опълчиха някои хора. Закрилата от насилие трябва да се осъществява без никаква дискриминация. Аз съм английски филолог и ми е пределно ясно какво означава "джендър". Противници на конвенцията ме караха да си хвърля дипломата, защото им беше неизгодно", разкри още тя.

Водещи новини

Още новини