Връщат осигуровки на служителите на големи чужди инвеститори у нас

share

Държавата ще връща разходите за осигуровки на служителите на големи чужди инвеститори у нас.

Това предложиха от Министерството на икономиката по време на дискусия за промени в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

Според изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Борислав Стефанов сегашният закон не отговаря на изискванията на глобалния пазар и България изостава от съседните страни в привличането на първокачествени инвестици. Заради това от агенцията предлагат три основни промени в закона.

Първата е възстановяване на платените осигуровки за служителите на чуждите инвеститори (клас А) за период от 3 години. Второто основно предложение е да бъде въведен нов критерий за даване на сертификат за инвеститор клас А и Б - брой на създадените работни места.

Третата промяна е да бъде дадена свобода на кмета да сертифицира инвеститорите, които отговарят на клас Б и сам да им прилага предвидените от закона облекчения. Засега вицепремиерът Симеон Дянков е дал неформалното си съгласие за подобни мерки, каза икономическият министър Трайчо Трайков.

Ако предложенията се приемат, кметове ще може да предлагат на инвеститорите кратки срокове за административно обслужване, евтина общинска земя без конкурс, пари за обучение на персонала, както и ремонт на пътя. Тези облекчения ще може да ползват и IT компании, които откриват нови работни места, пише "Монитор".

Водещи новини

Още новини