Съкращават 3000 човека в МВР

Булфото
share

Малък Сечко започва от първи февруари в МВР. 3000 щатни бройки ще бъдат отрязани от системата. Реформата ще обявят днес вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков.

Реално след орязването в министерството ще работят не 58 170, а 55 170 души, съобщиха за "Стандарт" високопоставени източници от МВР. Днес вътрешният министър Цветанов ще направи презентация за реформата в системата. На представянето в Гранитната зала на Министерски съвет ще присъстват министърът на финансите Симеон Дянков и заместниците на Цветанов Димитър Георгиев и Веселин Вучков.

От ведомството коментираха, че кухите бройки са малко и повечето съкращения ще бъдат на редови полицаи. Предполага се, че част от униформените ще бъдат пенсионирани. Това обаче ще струва скъпо на системата, коментираха експерти, тъй като на всеки пенсиониран ще трябва да бъде изплатено и обезщетение от до 20 заплати. Очаква се промяната да бъде гласувана от правителството на заседанието в сряда. От МВР твърдят, че реално заетите работни места в министерството през 2010 и 2011 г. са намалели с над 2000.

Сред подготвяните реформи е и сливане на Криминална и Охранителна полиция в Главна дирекция "Национална полиция".

Най-вероятно шеф на службата ще стане сегашният началник на криминалистите комисар Ангел Антонов. Идеята е поне 1000 души от Криминална да отидат на щат в Охранителна. Те са младши криминални инспектори, които ще бъдат изведени на улицата като районни инспектори. Реформата е заимствана от няколко европейски държави, където работи т. нар. модел на единна полиция.

Още с встъпването си в длъжност Цветанов заяви, че започва ударна административна реформа, която не е правена от доста години в системата. През 2010 г. вътрешното ведомство успя да съкрати 4% от щатовете, основно "кухи" бройки. Идеята обаче бе да се отрежат 15%, както направиха останалите министерства.

Страната ни е на едно от средните нива в Европа по брой полицаи на глава на населението. Около 350 полицаи у нас се падат на всеки 100 000 човека. За сравнение в Италия например на всеки 100 000 граждани се падат по 550 униформени.

Водещи новини

Още новини