Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти.
Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.
Под зоркото око на инспекторите попадат и складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси, които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна.
Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника. Те се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Комисия за защита на потребителите.
Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби.
При проверките инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на срокове и условия на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране съответствие на сградов фонд и оборудване с действащото законодателство в областта на храните, наличие на системи за управление безопасността на храните или процедури основани на тях и други.
През 2016 година при извънредни проверки за Никулден са издадени 20 предписания и са съставени 4 Акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 255 килограма.