Агенцията по храните: Лъжа е, че фермери у нас тъпчат животните с лекарства

Твърдението, че фермерите "тъпчат" животните с лекарства "за всеки случай" е невярно, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Реакцията на агенцията е провокирана от изнесените данни от доклада на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), според които България е на осмо място в Европа по употреба на антибиотици при отглеждането на животни във фермите - със средно 120 милиграма антибиотик на килограм живо тегло.

Данните на европейската агенция за продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави са за 2015 г. Те провокираха въпросите дали у нас има прекомерна употреба на антибиотици при отглеждането на животни и има ли риск за здравето на потребителите. От Агенцията по храните заявяват, че от 2006 г. в България е в сила забрана за използването на антибиотици като растежни стимулатори и се спазва законовата разпоредба за нулева толерантност за съдържание на антибиотици в конвенционалните фуражи.

Лицензирането за употреба, търговията, съхранението и прилагането на ветеринарно медицински препарати, в това число и антимикробни, са обект на постоянен контрол от БАБХ, твърдят от агенцията.

За 2015 г., 2016 г. и до края на месец септември 2017 г. са извършени изпитвания за остатъци от антибактериални субстанции - антибиотици, сулфонамиди и кинолони. Изследвано е месо от едри преживни животни, от свине, от дребни преживни животни, от коне, месо от домашни птици, от зайци. Изследвани са също мляко, яйца, мед и аквакултури.

През 2015 г. са изпитани общо 532 проби. Констатирана е една несъответстваща проба пчелен мед, показала наличие на сулфатиазол.

През 2016 г. са изпитани общо 521 проби. Констатирани са три несъответстващи проби патешко месо, показали наличие на тетрациклин.

По всички случаи са проведени разследвания и са предприети съответните административни мерки, твърдят от Агенцията по храните.

През 2017 г. до 30 септември са изпитани общо 290 броя проби за наличие на антибактериални субстанции. Не са констатирани несъответстващи проби за наличие на антибактериални субстанции в храни и суровини от животински произход. От Агенцията по безопасност на храните са категорични, че предлаганите на пазара у нас храни от животински произход са безопасни за консумация.

Коментари

 1. 2017.11.27 | 02:02

  Живея в Англия. Имам на разположение англиски колбаси - пълен шит, български в родните магазинчета - пълени с овкусители от които ми изтръпват зъбите. Слагам на пиедестала румънските и полските.

 2. 2017.11.27 | 02:02

  аз като се разболея не отивам в аптеката а отивам в магазина за месо на "еномираните производители" - щото е пълно с лекове - хем ядеш, хем се лекуваш

 3. 2017.11.27 | 02:03

  Ако някой пръдне, срещу България, вие се подрисквате! Защо си мислите, че всичко чуждо е качествено!? Тези фалшификати с храните от къде ги научихме!?

 4. 2018.01.27 | 22:40

  За вас лъжа,за нас истина.Иначе как ще оправдаят заплатите си!?Още от айдуккожстово време започнаха да се създават агенции,агенцийки и разни други паразитиращи органи,които освен да разнасят по цял ден на работните си места кафета и да развъждат корупция,с друго не се зани

 1. 1

Напиши коментар

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Трябва ли да се затегнат мерките при преместваемите обекта на плажа?

Трябва ли да се затегнат мерките при преместваемите обекта на плажа?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?