МВР в пълна готовност и с превантивни мерки за валежите

Novini.bg (архив)
share

С набор от превантивни мерки и в пълна готовност държавата очаква прогнозните валежи.

Това стана ясно по време на извънреден брифинг на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

Той свика извънредно съвещание на кризисния щаб заради очакваните силни валежи през следващото денонощие. Заседанието бе свикано по разпореждане на премиера Борисов.

В сградата на министерството присъстваха и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, директорът на националната пожарна Николай Николов, главният секретар на ведомството Младен Маринов, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Мобилни групи за превантивни мерки ще повишат готовността за действие около язовири, реки, пътища и електропроводи. А критичните участъци ще бъдат наблюдавани на живо, заяви министърът.

Щабове ще има в Перник, Благоевград, Кюстендил, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково. Министърът на отбраната е разпоредил над 90 мобилни групи да имат готовност за реакция.

Екипите ще бъдат допълнително подготвени с пясък, за да се чувстват всички по-спокойни, допълни директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

„Язовирите се поддържат съгласно указанията. Има достатъчно свободен обем“, посочи той.

В София вече има щаб, а районните кметове са ангажирани да следят нивата на реките и язовирите. Започнало е почистване на шахти в София след обилното снеготопене, коментира кметът Йорданка Фандъкова.

Водещи новини

Още новини