106 г. от рождението на Тодор Живков

Уикипедия
share

Днес се навършват 106 години от рождението на политическия и държавен деец Тодор Живков. По този повод пред паметника на Тодор Живков в Правец бяха поднесени цветя по повод 106 години от неговото рождение, съобщиха от Исторически музей Правец.

На този ден в Музейния комплекс при Родната къща на Живков от 11.00 часа ще бъде открита изложба, представяща в други измерения колекцията подаръци на Тодор Живков, получавани от него като държавник от гости на държавно и правителствено ниво от различни държави по света. Акцентите ще бъдат върху уникални образци оръжие, както от България, така и от други страни, непоказвани досега.

В Арт галерия ще бъдат представени голяма част от картините, които се съхраняват там, изключителни образци на чуждестранно изкуство.

Експонатите, представени в изцяло обновената постоянна изложба "България и светът" са подаръци на Българската държава и на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България в продължение на повече от три десетилетия. Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на антични предмети на народите от Африка - Мозамбик, Судан, Танзания, Етиопия, Гана, Замбия, Нигерия, Либия, Зимбабве; от Близкия и Далечен изток – Израел, Виетнам, Кувейт, Ирак, Йемен, Китай, Япония, Монголия, Корея, Лаос, Индия, Шри Ланка; от Европа – България, Испания, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Италия, Германия, Австрия, Чехия, Англия, Холандия, Франция, Унгария, Малта, Сан Марино, от бившия СССР ( Русия, Украйна, Узбекистан, Грузия); от Австралия; от САЩ, от Латинска Америка - Колумбия, Куба, Никарагуа, Чили, Еквадор, Перу, от близки и далечни страни от цял свят. Подарявани са от държавни и правителствени делегации и международни организации.

Това са произведения от кристал, слонова кост, всякакъв порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия на уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Те са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата на едно не толкова далечно минало. Подаръците са свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на България, като държава с останалия свят. Свидетелство за сътрудничество основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции. Неща, които са от значение и днес, в епохата на световна глобализация.

Голяма част от представените предмети в колекцията притежават качества на произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Изящната изработка, изключителното ювелирно майсторство, прецизността при представянето на детайлите ги превръщат в такива.

Водещи новини

Още новини