В Калофер подготвят честването на 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев

  • 02 януари 2018 12:38

  • 827
  • 0
В Калофер подготвят честването на 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев
© Булфото

В Калофер подготвят честването на 170-та годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев на 5 и 6 януари.

Кметът на града Румен Стоянов уточни пред БТА, че честването ще се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Очаква се в този ден тя да обяви 2018 година за "Година на Ботев".

По думите на Стоянов честването ще започне на 5 януари с рецитал на самодейците от местното читалище под мотото "Поклон пред Ботев". Програмата включва традиционното тържествено събрание, на което ще бъдат припомнени по-важните дати и събития от живота на войводата. В знак на признателност ще бъдат положени цветя пред паметната плоча на Христо Ботев в родния му дом.

В деня на рождението на поета-революционер - 6 януари, честването на годишнината ще започне с митинг-поклонение на площада. Ще има слово и ще завърши с полагане "Гирлянд на славата" пред паметника на поета, който е част от мемориалния комплекс "Христо Ботев". За обявяването на 2018 година за Година на Ботев има решение на Общинския съвет в Карлово от ноември 2017 година.

Очаква се честванията да бъдат както на територията на България, така и в държави от цял свят, където има български диаспори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини