Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев

Честваме 170 години от рождението на Христо Ботев (6 януари 1848 г./25 декември 1847 г. по стар стил – 1 юни 1876 г.).

Той живее само 28 години, но остава в националната памет, както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Христо Ботев е роден в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. В ранните си години учи в Карлово, Калофер и Одеса. Впоследствие известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.
Когато през 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник „Гайда“, редактиран от Петко Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев – „Майце си“. В края на 1867 г. заживява в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. „Дунавска зора“. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Васил Левски.
Христо Ботев

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен след застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно – като сътрудник и съредактор на революционния орган. Работи актовно като журналист и под негова редакция излиза новият орган на революционната партия – в. „Знаме“.

Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой на четата. Привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

Датата ще бъде отбелязана със събития в цялата страна.

В родния му град Калофер в 11 часа ще започне митинг-поклонение, а пред паметника на поета ще бъде положен гирлянд на славата. Честванията във Враца ще продължат с поднасяне на венец пред барелефа на майката на Ботев Иванка.

В Пловдив годишнината от рождението на поета ще бъде почетена в Цар Симеоновата градина. В София - в 13 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев в "Борисовата градина". Честванията започнаха още снощи в родния град на поета-революционер.

Ден преди да отбележим рождението на поета, в родния град на Ботев бе обявена една идея – учредяване на Национален комитет за честване на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет