Батко и Братко чакат над 11 млн. лв. от Община Сливен

share

11,3 млн. лева чака от Община Сливен скандалната фирма “Биндер” на бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев. Това е констатирал одитен доклад на Сметната палата за разходването на средствата на местната власт под управлението на екскмета Йордан Лечков.

Бившият кмет Йордан Лечков твърди, че към момента са останали 7.8 млн. лв. от тях и разтълкува това като плюс в работата си, защото са намерили начин фирмите да спонсорират общината. 3.5 млн. лв. са задълженията за придобиване на дълготрайни материални активи, други 2 млн. се дължат за основен ремонт по перото "Капиталови разходи", пише в. “Сега”.

Според одиторите една от причините за борчовете е планирането на нереално високи спрямо предходната година очаквани приходи. 2620% например е увеличението на планираните приходи от продажби на общинска собственост - очаквани са 64.6 млн. лв., без да се предвиди, че пазарът е свит заради кризата. За сравнение през 2009 г. те са били едва 2.5 млн. Постъпленията от наеми пък са заложени двойно над отчетените за предишната година, подобно е положението с чакани постъпления от продажби на стоки и услуги.

При обществените поръчки най-честите нарушения са необявяването на малки поръчки за депониране на битови отпадъци, за доставки на горива и перилни препарати. Нередности са открити и при управлението на общински жилища. Бившият кмет обясни, че проблемът с малките обществени поръчки идва от това, че вторичните разпоредители - училищата например, не са спазили закона, а не самата община. Продажбата на жилища на изплащане пък свидетелствало за добра социална политика.

Водещи новини

Още новини