Недим Генджев предупреди: Не референдумът в Турция е страшен, а създаването на Независим Кюрдистан (

novini.bg
share

Бившият главен мюфтия проф. д-р Недим Генджев коментира в интервю за novini.bg резултатите от референдума в Турция, който се проведе на 16 април.

Припомняме ви, че на него турците решиха да дадат цялата власт в ръцете на Реджеп Ердоган.

Д-р Генджев напомни, че големите градове в Турция като Истанбул, Измир, Анкара не гласуваха „за“ на референдума. Той, по думите му, има положителни и отрицателни страни. „Дава се по – голяма власт на президента, но това все пак е чак след 2019 година и тогава не се знае кой ще е президент“, напомни проф. д-р Недим Генджев.

„По – добре беше да се запази Кемалистката република, където има повече партии, демокрация и няма такова съсредоточаване на властта в ръцете на един човек“, обясни д-р Генджев.

Съществува опасност Турция да изгуби светския си облик, категоричен е той. „Но според мен, опасността е по – голяма, много турски ръководители са си сложили очила и не я виждат – да пламне жестока кюрдско–турска война, която е започнала вече в Източен Анадол, по границите на Турция със Сирия и Ирак", каза Недим Генджев.

"Великите сили кроят създаването на такава кюрдска държава - Независим Кюрдистан", обясни пред novini.bg д-р Генджев и поясни, че само в Турция кюрдите са около 17 милиона. „След три години ще има такава държава. Ще се вземе територия от Ирак, Сирия и Турция и ще се направи Независим Кюрдистан“, категоричен е бившият главен мюфтия.

Какво каза още проф. д-р Недим Генджев за ролята на религията в политиката, за влиянието на Дианета у нас, за исмистките клетки в България, очаквайте утре.

По материала работиха Десислава Станева и Галя Георгиева

Водещи новини

Още новини