Най - богатият владика дядо Натанаил плаши събратята си със съд

share

Неврокопският митрополит Натанаил е заплашил събратята си със съд, ако дадат личните му данни на Комисията по досиетата, пише "Стандарт".

Миналата седмица, след драматични заседания, Светия синод реши да предостави на Комисията по досиетата трите имена и ЕГН-тата на митрополитите, епископите, предстоятелите на църковни настоятелства и игумените на Рилския, Бачковския и Троянския манастир, за да ги проверят в архива на Държавна сигурност.

Дядо Натанаил, за когото се смята, че е най-заможният духовник у нас, и Кирил Варненски бяха в основата на битката да не се отварят досиетата в Българската православна църква (БПЦ). Пробваха се всевъзможни юридически хватки, но без резултат. Имаше идея дори да бъде помолен президентът Георги Първанов да сезира Конституционния съд, но и това не стана. Накрая Неврокопският владика написа особено мнение, в което обясни, че с проверката се нарушава отделеността на църквата от държавата. Като уточни, че несъгласието му е принципно и "не се крие зад институционалния авторитет на Църквата заради себе си".

Потърсен от "Стандарт" вчера, дядо Натанаил не вдигаше мобилния си телефон. Духовници напомниха, че 6-о правило на Втория Вселенски събор, 9-о правило на Четвъртия Вселенски събор и 117-о правило на Картагенския събор постановяват забрана за духовни лица да се обръщат към светските съдилища. Църковният съд пък решава духовни въпроси.

Междувременно край старозагорското с. Плодовитово премиерът Бойко Борисов заяви, че отказът на някои митрополити да се отворят досиетата на висшия клир означава гузна съвест. Според него няма нищо лошо да се отворят и техните папки като на всички в държавата. Борисов не е съгласен и с аргумента, че независимостта на църквата от държавата пазела тайното минало на висшите духовници.

"Да де, като се подписвали, не са ли били зависими?", попита иронично премиерът. Миряните също имали право да си кажат думата дали да се проверяват владиците.

Водещи новини

Още новини