КТ "Подкрепа" поиска разкриване на агентите на бившата ДС в Църквата

share

КТ "Подкрепа" иска прилагане на Закона за досиетата и към Българската православна църква, заяви пред журналисти днес президентът на синдиката Константин Тренчев.

"Подкрепа" беше първата организация, която повдигна въпроса с разкриване на досиетата на тайните служби, посочи Тренчев. Законът /Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народнаармия/ е императивен и изброява кои институции трябва да бъдат проверени - сред тях са ръководните органи на работодателските организации, вероизповеданията и КНСБ, подчерта той.

Светият синод първоначално беше готов да даде информация за разриване на сътрудниците на бившите служби, но после се отметна, посочи Тренчев. Религиозните убеждения не са основания за отказ за изпълнение на закона, заяви той.

КТ "Подкрепа" е поискала от вицепремиера Симеон Дянков да бъдат проверени субсидиите, които държавата и общините са дали на вероизповеданията през последните години. Тази проверка ще позволи на църквата "като вековна институция, да бъде стожер на морала в българското общество", каза Тренчев.

Синдикатът иска и проверка дали се плащат социални осигуровки на хората, които работят за Българската православна църква. Досега са проверени около 10 процента от тях, отбеляза Тренчев. Въпросът е поставен пред премиера Бойко Борисов и пред финансовия министър Симеон Дянков, добави той.

Водещи новини

Още новини