Отварят досиетата на Светия Синод

  • 14 декември 2011 09:11

  • 1454
  • 0
Отварят досиетата на Светия Синод
©

Скоро българите ще разберат кои са владиците с досиета. Светият Синод най-после реши да не препятства проверката за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

На драматично заседание архиереите решили, съгласно закона, да предоставят на комисията по досиетата личните данни - трите имена, ЕГН-та и мястото на служение, на митрополитите, епископите, архиерейските наместници и свещениците - предстоятели на църковни настоятелства, пише "Стандарт".

Първо щели да поискат проверка на висшия клир - членовете на Синода и епископите, тъй като събирането на данните на другите ще отнеме повече време. Решението на архиереите идва, след като синодът по настояване най-вече на Неврокопския митрополит Натанаил и Кирил Варненски не успя да докаже, че Българската православна църква не е религиозна общност, а вероизповедание. Актът бе изтълкуван като опит на владиците да избегнат отварянето на досиетата. Стана ясно обаче, че законът за досиетата не може да бъде заобиколен. Интересна подробност е, че при всички дебати патриарх Максим нито веднъж не се е противопоставил на отварянето на досиетата. Вчера той бил най-твърд, като с нетърпящ възражение тон казал: "Аз съм "за".

За досиетата на висшия клир има много митове и догадки. По неофициална информация обаче патриархът със сигурност не е бил сътрудник на комунистическите тайни служби. Другото име, което се спряга без досие, е на Николай Пловдивски - той все пак е едва на 42 г. Скоро приключи поисканата от него проверка, но от комисията не предоставят информация, тъй като тя е извън общата проверка. Самият Николай не бе открит за коментар.

Предполага се също, че без папка е и Доростолският владика Амвросий, който твърде късно се е посветил на църквата. Досега официално са излизали имената само на двама митрополити - Галактион Старозагорски бе проверен в битността си на депутат в 36-ото народно събрание. А американският владика Йосиф сам си призна в сърцераздирателно обръщение към миряните, в което поиска прошка.

Последвайте канала на

Novini.bg
1454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини