Пернишката кметица: И аз искам прокурор

share

Посрещам с удоволствие предложението прокуратурата да направи проверка в общината, заяви кметът на Перник Росица Янакиева.

Изявлението е по повод заглавие в столичен ежедневник, което гласи, че финансовият министър Симеон Дянков ще даде на прокурор кметицата на Перник. Основание за това са заключения от финансова проверка, поръчана от министъра през септември. Цитират се три договора за ремонти и закупуване на материали, а нарушението било, че обектите не са записани в поименния списък.

Янакиева обясни, че и трите договора са перфектно разписани, пише ZaPernik.com. Първият договор е с фирма "Любаш" за ремонт на обществена сграда в Бела вода на стойност 153 566 лева. Обектът е записан в капиталовите разходи с планувани 163 хил. лв. Договорът с фирма "Комуналстрой" за благоустрояване на между блоково пространство в "Хумни дол" е на стойност 51 494 лв. при планувани в поимения списък 1.3 млн. лв. Нарушението при доставката на термостатни вентили от фирма "Иста България" е това, че те не са записани като дълготрайни материални активи, но единичната им цена е 25 лв и законът за счетоводството не го позволява.

Авторите на анонимния материал посочват, че към края на м. г. общите задължения на община Перник са били на стойност 22,055 млн. лева, като 11,596 млн. лева от тях са просрочени. В сумата на задълженията са посочени дългосрочни договори за сметосъбиране, сметопочистване и благоустрояване, където обемите са за по няколко години, обясни Янакиева.

Заключението на експерта, правил финансовата проверка, по спешност е било входирано в общинската администрация в Перник в понеделник вечерта, след работно време, като за целта е било потърсено съдействието на секретаря на Общината, обясни Янакиева. Отхвърлени са всички възражения на общинската администрация по заключенията на широко рекламираната в предизборно време финансова проверка.

"Писна ми някой да се упражнява на мой гръб, затова смятам, че е добре всичко да мине и през прокуратурата", беше категорична Янакиева. "Няма какво да предприемам, гражданите го направиха", коментира тя и обясни, че за явни неистини в доклада от проверката ще се направят предвидените от закона процедури, така че да не бъдат санкционирани нито общината, нито кмета.

Водещи новини

Още новини