Василева подписа договор за пречиствателната станция за отпадъчни води във Видин

share

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът Огнян Ценков подписаха днес във Видин договор за втората фаза на проекта за доизграждане на пречиствателната станция за отпадъчни води. Проектът е вторият етап от изграждането на водния цикъл в град Видин.

Финансирането за тази фаза е в размер на 22 милиона лева, от които близо 18 милиона лева е безвъзмездна помощ, осигурена по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.", предаде БТА.

"Проектът за нас е от съществено значение, защото с неговото изпълнения ще спазим изискванията на екологичното законодателство за събиране и отвеждане на отпадните води. От друга страна тази инвестиция е насочена към подобряване живота на хората и предпоставка за надграждане и развитие на населените места в региона", каза при подписването на договора министър Василева.

"Това е една голяма възможност за жителите на Видин и с общи усилия ще се справим с това отговорно предизвикателство", каза кметът Ценков.

През предишния програмен период в Северозападна България са изградени по ОП "Околно среда" 11 пречиствателни станции, 4 регионални системи и са инвестирани общо 615 милиона лева, съобщи министър Василева. Цялата инвестиция по проекта за изграждане на воден цикъл във Видин е 72 милиона лева, от които 50 са инвестирани през първата фаза, и 22 милиона са средствата, отпуснати за доизграждане на пречиствателна станция за отпадни води.

Преди подписването на договора министър Василева инспектира строителната площадка на пречиствателната станция във Видин.

Водещи новини

Още новини