Дават на ДАНС 5 млн. лв. от бюджета на МВР

share

Бюджетът на ДАНС за догодина да бъде орязан само с 5 млн. лв., а не с 10 млн. лв., както бе прието на първо четене, иска комисията за контрол на агенцията в парламента.

Депутатите отхвърлиха проектобюджета на спецслужбата и преди окончателното му приемане настояват за корекции. Според тях допълнителните 5 млн. лв. трябва да бъдат извадени от бюджета на МВР и да бъдат дадени на ДАНС. Впоследствие избраникът от ГЕРБ в комисията Иван Петров предлага друг вариант - орязването на парите на службата да е с около 7 млн. лв., а другите до 3 млн. лв. да се вземат от правителствения резерв. “Не бива да се противопоставят ДАНС и МВР”, мотивира се той.

Парламентарната комисия настоява още да отпадне орязването на обезщетенията за напускащи агенти. Досега те са равни на 20 брутни заплати, а с промените служителите ще взимат 75% от 15 брутни заплати. Заради орязания бюджет и възнаграждения в проекта за догодина, само за 2 седмици в ДАНС има масова вълна от желаещи да напуснат. До сряда броят на рапортите е стигнал 180, съобщи “Труд”. Ако тези хора наистина напуснат накуп, ДАНС няма да има ресурс да плати обезщетенията за всички. Сумата била към 10 млн. лв.

Водещи новини

Още новини