Синдикати: Дянков да се маха от Тристранката

share

Синдикатите искат да бъде отстранен финансовия министър Симеон Дянков от ръководството на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи за БНР лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

"Искаме там да седне сериозен човек, който може да поема ангажименти и да ги изпълнява. Най-добре е или премиерът, или другият вицепремиер. Така е по закон. Тристранният съвет не може да се ръководи от министър от по-нисък порядък. Социалният министър ни убеждаваше да се върнем, но ние казахме своите аргументи, които ни накараха след много компромиси да напуснем."

На срещата си със синдикатите социалният министър Тотю Младенов е казал, че пенсионната реформа ще продължи, защото ЕК иска тя да бъде ускорена. Кризата се задълбочава и възрастта за пенсиониране ще се вдигне с 1 година от 2012-та, за да се гарантират сегашните пенсии. За класа за прослужено време на администрацията също сме закъснели, казал социалният министър. Младенов е заявил пред социалните партньори, че е по-добре да има лош социален диалог, отколкото никакъв.

Минималната пенсия ще се вдигне от 136 на 145 лв. от 1-ви юни, въпреки натиска върху системата, е казал още министърът.

Водещи новини

Още новини