Циганска фамилия дължи 300 млн. лв. на данъчните

share

Ромска фамилия от варненското с. Любен Каравелово се оказа сред най-големите длъжници на Националната агенция за приходите (НАП). Братята Станислав и Радослав Начеви и вуйчо им Димитър Митев дължат над 300 млн. лв. данъци, а на името на тримата са регистрирани стотици фирми.

Ромите наскоро бяха задържани като членове на престъпна група за данъчни измами, станала известна с кюлчетата злато, които бяха открити в банков сейф, нает от сочения от прокуратурата като тартор Боян Петров.

Дълговете на хората от Любен Каравелово, показанията на зам.-шефа на НАП Тошко Тодоров, според когото групата има устойчива във времето организация и деянието не е случайно, ревизионни актове, съдебно-счетоводна експертиза и 18-те тома материали от СРС не бяха достатъчни за съдиите, за да задържат ромите и още 8 души. Магистратите приеха, че доказателствата не са солидни и пуснаха по-голяма част от обвиняемите срещу 1000 лв. гаранция, а 3-ма от тях дори без мярка за неотклонение, пише "24 часа".

Ромите според разследващите са бушони в схемата за данъчни измами, която е работила от 10-ина години, въпреки че засега обвинението е за периода от октомви 2008 г. до 2 ноември 2011 г. Смята се, че е ощетила бюджета със стотици милиони левове.

Това е ставало чрез фиктивни сделки между фирми, като крайният потребител е била винаги реално работеща компания. Целта на схемата е била именно тази компания да спести дължим данък, като декларира несъществуващи реално разходи. Използвани били документи за стоки и услуги в най-различни сфери. Досега са открити поне 26 фирми, които са се облагодетелствали от фабриката за изчистване на ДДС, сочи прокуратурата.

Около 3 месеца бил цикълът на работа на кухите фирми. След задлъжняването им те били прехвърляни на ромите от Любен Каравелово, от които НАП няма как да си вземе парите. За ролята си на бушони братята Начеви получавали дребни суми. И удивлението на баща им при вида на кюлчетата злато по телевизията било съвсем искрено: "За тях кюлчета, а за нас жълти стотинки. Ще ги съдя в Страсбург", заканил се ромът пред познати.

Според разследващи групата е имала протекциите на силни хора от бившата власт, а услугите й ползвали големи фирми в енергийния сектор.

Обвиняемите не са случайни хора и за това говори фактът, че са били предупредени за задържането им вечерта преди акцията. Това наложило антимафиотите да пристъпят към арестите часове по-късно, а не на другия ден.

Те извършили около 50 претърсвания в 3 града - София, Плевен и Варна. При обиските са били иззети множество документи на фирмите от офиси, жилища и коли

ГДБОП задържа 10 души, а ромът Станислав Начев се предаде сам. В съда стана ясно, че 31-годишният мъж притежава на свое име 200 фирми фантоми, които дължат най-малко 105 млн. лв. данъци. Ролята на Станислав била на собственик или управител на множество задлъжнели с данъци фирми. Той подписвал договори, фактури и платежни, зад които не стояла реална търговска дейност. Мъжът според прокуратурата е на най-ниско ниво в групата. Две счетоводителки признали, че не познават "шефа" на фирмата, а други им давали документите. Получената кореспонденция двете предавали не на Начев, а на други.

От използваните СРС-та разследващите открили, че Станислав се среща с юристи, но вместо да им плаща като клиент, получавал от тях пари. Най-тесни били контактите с адвокат Росен Николов (също обвиянем по делото заедно с колежката си Петя Манолова), който го защитавал по различни дела. На снимки било запечатано как ромът се среща с някои от останалите обвиняеми. Начев със сигурност се е познавал с Боян Петров и се е виждал с него, твърди прокуратурата. На 1 ноември ромът дори бил предупреден от него да се скрие.

Жителят на с. Любен Каравелово е бил осъждан за укриване на данъци и има няколко висящи дела от 2003, 2005 и 2006 г.

Другите обвиняеми по делото са Радостина Спасова, Айлин Джалилова, Иво Иванов, Мая Благова, Валентин Найденов и Татяна Мънкова. Последната е сестра на подсъдим за убийството на Бай Миле и още петимадуши. Анатоли Мънков-Плъха и още трима бяха оправдани на първа инстанция за масовия разстрел.

Обвиняемите за данъчни измами ще се проверяват и за пране на пари. Само откритото в сейфа злато е за около 1 млн. лв.

То е швейцарско, купено е по поръчка на Боян Петров. Сейфът, в който е държано, бил със суперзащита. Отварял се с 2 ключа. Единият бил в банката, но другият - у Боян Петров, който вече бил задържан. Наложило се часове наред спецове да си играят, докато отворят сейфа.

Преди дни съдия Вили Маринкова прецени, че обвинението не е конкретно и не са посочени престъпленията, които Начев е извършил като член на групата. В събраните доказателства нямало данни, че има отношение към повдигнатото му обвинение.

Това, че Начев се е познавал с други участници в групата, не доказвало, че е извършил престъпление. Не било установено и дали ромът е получавал пари за дейността си и кой е изготвял документите.

Водещи новини

Още новини