"Прозрачност без граници": Има системни проблеми с корупцията у нас

share

Стойността на Индекса за възприятие на корупцията на България за 2015 година бележи спад от два пункта спрямо 2014 година, като се връща на нивата си от 2013 година - 41 пункта. Това каза на пресконференция Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници".

България е на 69 място и сме под средната стойност за света. Това сочи, че има системни проблеми с корупцията у нас, каза Славов.

Сред основните причини за този незадоволителен резултат са проблемите със спазването на принципа на върховенство на закона, неефективната наказателна политика, както и липсата на своевременно и ефективно санкциониране на корупцията по високите етажи на властта. Общата институционална среда и условията, в които работи бизнесът, също са предпоставки за понижаване на оценките в изследванията относно конкурентноспособността.

Средната стойност за всички изследвани 168 държави през 2015 година е 43 пункта.

Средният индекс за възприятие на корупцията за Югоизточна Европа се повишава с един пункт спрямо миналата година, за да достигне 42 пункта през 2015 година. Половината от изследваните 10 държави от региона, регистрират спад в индекса. Хърватска, Гърция и Румъния бележат напредък с три пункта.

За втора поредна година Дания заема първото място в класацията, а Северна Корея и Сомалия отново са най-лошо представилите се държави с резултат от осем пункта, пише БТА.

Водещи новини

Още новини