Обществените велосипеди в столицата ще са денонощни и целогодишно

Булфото/Архив
share

След продължили над два часа дебати Столичният общински съвет прие доклад за предоставяне на концесия за управление и поддържане на система за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, разположени върху части от улици, булеварди и площади на град София, представляващи имоти - публична общинска собственост, информира "Фокус".

Услугата за отдаване под наем на велосипеди в центъра на София ще се изпълнява от концесионер. В дебатите по доклада се включиха общински съветници от всички политически групи, като по време на обсъждането му в комисиите бяха променени много от първоначалните условия на предложението.

Един от основните въпроси, който предизвика разногласия измежду общинските съветници, беше свързан с работното време на велостоянките. Първоначалната идея бе те да работят от 07.00 до 19.00 часа, от април до октомври. Това обаче беше оспорено на групата на БСП. Зам.-председателят на общинския съвет Милка Христова заяви, че по този начин задълженията на концесионера се свиват до минимум и предложи да се премахне работното време и сезонността на услугата и велосипедите да могат да се ползват денонощно и целогодишно. Предложението на Христова беше прието с пълно мнозинство. Пред журналисти Калоян Паргов заяви, че от групата подкрепят въвеждането на услугата като концепция, но не подкрепят начина, по който „подхождат управляващите, тъй като "скритото златно яйце" е рекламата и най-вече незаконната реклама, която с години стои като нерешен въпрос". Голям дебат предизвика и изказване на общинския съветник и експерт по финансите Стоян Александров, който заяви, че направеният финансов-икономически анализ в концесионния договор не е рентабилен за общината. По думите му, така изготвеният анализ, давал стимул на концесионера да печели не от отдаването на велосипеди, а от реклама. Стигна се до решение кметът на Столична община да се срещне с експерти в областта, които безплатно да дадат консултация кое трябва да се промени в условията към концесионера, за да може общината да е на печалба и ако се прецени, че има резон да има някаква промяна, това може да стане веднага на следващата сесия, докато се подготвя документацията за обявяване, което няма да стане в следващите две седмици. Фандъкова определи услугата като възможност да се направи още една крачка в реализирането на зелените политики, които са залегнали в декларациите на всички политически сили. Тя заяви, че вече има 3 инвестиционни предложения за проекта, а само в последния месец са били разгледани 17 предложения за промени, зададени както от общинските съветници, така и от представителите на гражданските организации.

В крайна сметка докладът беше гласуван и приет, като единствено групата на БСП се въздържа.

Водещи новини

Още новини