Столичната община ще обяви концесията за обществени велосипеди

  • 14 януари 2016 14:11

  • 949
  • 0
Столичната община ще обяви концесията за обществени велосипеди
© Булфото (архив)

Предоставяне на концесия за управление и поддържане на система за отдаване под наем на велосипеди и рекламни елементи, разположени върху части от улици, булеварди и площади, прие днес Столичният общински съвет /СОС/. Вносител е кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Според доклада обществената обменна велосипедна система предвижда изграждането на 33 велообменни станции с над 400 велосипеди в широкия център на София. Велосипедите ще могат да се ползват целогодишно, денонощно и безплатно през първите 30 минути. За следващия един час ще се плаща не повече от цената на един билет за градския транспорт /1 лв./. Вторият час ще струва до 2 лв., а третият - до 4 лв. Предвидено е да бъде направена интерактивна двуезична карта и мобилно приложение, които да показват наличието на свободни велосипеди в станциите, както и да бъдат поставени 150 рекламни елемента на стоянките за велосипеди.

Кметът Фандъкова каза пред журналисти, че създаването на системата за обществени велосипеди дава възможност да бъде направена още една крачка в реализирането на "зелените политики" на града, залегнали както в нейната програма за управление на града, така и в декларациите на всички политически сили в СОС. Фандъкова подчерта, че във всички европейски столици има обществени велосипеди, допълва БТА.

Тя посочи, че от март миналата година по темата в СОС работи група с представители на всички политически сили. Свършена беше много работа и максимално открито бяха разгледани най-различни предложения, отбеляза кметът. Тя благодари на "Велоеволюция" за съвместната работа.

Фандъкова съобщи, че сега предстои подготовката за документацията за обявяване за концесията. Досега при нея са постъпили три инвестиционни намерения от представители на чужди фирми.

Последвайте канала на

949 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини