Манолова предлага да бъдат въведени еднодневни винетки

Булфото
share

Националният омбудсман Мая Манолова ще предложи да бъдат въведени еднодневни винетни стикери, които да се продават на минимална цена и при облекчен ред.

Поскъпването на винетките е особено несправедливо за хората от малките селища, които ползват републикански пътища само по няколко пъти в годината, и така за инцидентни пътувания плащат цялата годишна такса за стикер. Затова ще предложа промени в наредбата за регламентиране на видовете винетки, като бъдат въведени и еднодневни, и ще отправя своето предложение до премиера още до края на седмицата, заяви Мая Манолова на пресконференция в Добрич. По думите й другото възможно решение е да се намалят цените на седмичните винетки. Националният омбудсман смята за справедливо и искането на протестиращите срещу поскъпването на стикерите да бъдат въведени алтернативни трасета на пътищата, за които се изисква винетка.

Мая Манолова ще апелира към новите общински съвети в цялата страна да изберат местни обществени посредници, на които е готова да окаже методическа помощ. Институцията на националния омбудсман е подготвила примерен правилник, който ще бъде изпратен до всички общини. Според Манолова при предишните общински съвети е имало само 11 омбудсмани. Обществените посредници по места могат да накарат администрацията да работи бързо и прозрачно, местните омбудсмани ще бъдат моите "очи и уши" навсякъде, каза Манолова, цитирана от БТА. Тя добави, че има нужда да бъдат разкрити постоянно действащи изнесени приемни на националния омбудсман във всеки икономически район на страната.

Националният омбудсман откри днес в Добрич приемна за граждани и се срещна с представители на граждански сдружения. Манолова е разговаряла с кмета на Добрич Йордан Йорданов и с областния управител Детелина Николова.

Водещи новини

Още новини