Всеки шофьор може да се включи в делото срещу винетките

  • 04 януари 2016 06:27

  • 2382
  • 3
Всеки шофьор може да се включи в делото срещу винетките
© Булфото

Един месец има всеки шофьор, който иска да се присъедини към делото срещу новите цени на винетките, ако не е съгласен с поскъпването им с 30 лв. от 2016 г. За 2 февруари е насрочено заседание по делото, образувано във Върховния административен съд (ВАС), съобщи "Правен свят".

Процесът е заведен от Николай Филев от София. Със свое определение ВАС вече е признал, че понеже Филев е правоспособен водач и притежава автомобил, негови права и законни интереси са пряко и непосредствено засегнати от новите цени на винетките, тъй като няма как да се движи по републиканските пътища, ако не плати съответната такса.

Предмет на делото е правителственото постановление от 17 ноември, с което цената на винетката за лека кола за тази година скочи от 67 на 97 лв. Той оспорва промените в постановлението, тъй като са в нарушение на Закона за нормативните актове. Законът регламентира, че изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Освен това задължава съставителите на проекти да ги публикуват на интернет страниците си с мотивите и доклада и да дадат най-малко 14 дни на заинтересованите от предлаганите изменения да изразят становище.

Предложеното постановление не беше публикувано в портала за обществени консултации - strategy.bg, а дори беше "засекретено" за медиите, които бяха научили за него. Николай Филев е поискал от ВАС да спре и действието на новите цени, но му е било отказано. Според съдиите в жалбата липсват каквито и да било твърдения за евентуални вреди, които действието на постановлението би причинило на Филев.

Успоредно с жалбата във ВАС в Административния съд на София-град беше оспорена заповедта на шефа на АПИ, с която той одобрява графичното оформление на винетките. Според жалбоподателите по това дело шефът на АПИ е издал заповедта без задължителен реквизит - приложение, съдържащо самото графично оформление на различните групи и видове винетни стикери. Затова настояват за обявяване на заповедта за нищожна, но на 28 декември м.г. съдът отказа да удовлетвори искането им. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2382 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.01.17 | 22:46

3
Нищо няма да се промени в тази скапана и уродлива държава. Всеки си прави каквото поиска. Никакво дело не може да бъде спечелено ,защото гарван гарвану око не вади.
Васил

2016.01.17 | 22:42

2
Тая мечка имали представа какво са 97 лв.за едно Българско семейство?
Веселин Василев

2016.01.05 | 17:05

1
Искрено съжалявам.но едва ли ще се отмени сумата.

Добави коментар

Водещи новини