Врачански лекари искат доживотни присъди без право на замяна за убийците на деца

Булфото
share

Довечера във Враца се организира мълчалив протест пред сградата на полицията, след убийството на Тодор Йорданов, който беше пребит до смърт в центъра на града.

Това е, като че ли под някаква форма, „Синдром на прехода“. Моето обяснение на това, което виждам, е че, ако в началото беше една социална несигурност, към която по-късно се добави и икономическата, то в последните години като че ли нараства и недоверието в институциите. И всички тези фактори, не само че се добавиха един към друг, но и акумулираха това, което ние сега виждаме – или на крайна агресия или на крайна апатия, коментира пред БНР проф. Вихра Миланова – ръководител на психиатричната клиника към Александровска болница в София и национален консултант по психиатрия.

От Лекарската колегия във Враца излязоха с позиция по трагедията. Лекарите призовават обществеността да се обедини в искането за максимални доживотни присъди, без право на замяна за извергите, убиващи беззащитни деца. Това е поредното убийство на дете във Враца, каза Д-р Росен Айков - председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Враца: "Три са важните неща. Това е поредното убийство на дете. Преди това убийството на Ники. Второто – това е безнаказаността на убийците, както на Николай, така и на това момче. Третото трябва да го чуе цялата врачанска общественост, незаинтересоваността на врачанската общественост, относно тези неща, които се случват във Враца".

Според него вината е на обществеността, на родителите, на полицията е също толкова голяма, колкото на убийците.

Искам България да чуе, че хората умират, не защото закъснява линейката, а защото някой ги убива, подчерта д-р Айков.

Водещи новини

Още новини