Открихме център на Обединените сили за противодействие на трафика на наркотици

Булфото
share

Днес в София официално се откри новата сграда на Обединените сили за противодействие на наркотиците. На събитието присъства министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, и. д. посланик на САЩ Нейно превъзходителство Мартина Стронг, Кайл Уилямсън, регионален представител на ДЕА за Средния Изток и Балканите, както и всички началници на служби, предаде репортер на Новини.бг.

"Този център е резултат от 20-годишно сътрудничество на ДЕА с българската ГДБОП. Така на едно място ще бъдат събрани всички разследващи, които се борят с наркоразпространието и наркотрафика", заяви Уилямсън. Досега връзката между ГДБОП и ДЕА се е осъществявал през центъра на щатската организация в Истанбул.

Вицепремиерът Бъчварова подчерта, че е изключително радостна от това събитие, защото това е едно ново начало и важен символ за изключително доброто партньорство между службите на България и САЩ. През последните години имаме заловени хиляди килограми наркотични вещества, подчерта Бъчварова. Това е едно много добро начало за постигане на още по-добри резултати.
Беше отслужен водосвет на новата сграда.

Благодарение на помощта на САЩ МВР провежда целенасочена политика към задълбочаване и укрепване на сътрудничеството с американските правоохранителни агенции в борбата срещу разпространение на наркотици. Това каза директорът на ГД “Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов по време на откриването на сграда на Обединените сили за противодействие на наркотиците.

Той подчерта, че ГДБОП се отвърждава в борбата си срещу наркотрафика. Един от основните ни партньори е ДЕА. Това сътрудничество има дълбоки връзки. От думите му стана ясно, че най-близкият офис на ДЕА досега е бил базиран в Турция.

Тази сграда е част от съвместните усилия на правоохранителните органи за противодействие на трафика на наркотици. "Меморандумът за подобряване на материалните условия за работа подписан през 2012 г. между САЩ и България между двете правителства финализира инвестицията в сградата, която е построена на площ от 1139 кв. км", обясни Спиридонов. Той допълни, че сградата струва около 2 млн. долара.

Той коментира, благодарение на сътрудничеството между службите е пресечена дейността на престъпни групи включително и на такива за изпиране на пари. По думите му, заради доброто сътрудничество между държавите ДЕА е открила офис през 2012 г. в България. "В рамките на сътрудничеството между двете страни от страна на ДЕА са организирани и финансирани курсове и обучения за служители на МВР", припомни Спиридонов.

Спиридонов кувери, че сътрудничестото между агенциите ще продължи и занапред.

Министър Бъчварова увери, че се работи по въоръжените грабежи в София, те са доста притеснителни. "По всички конкретни случаи се работи и на този етап няма възможност да се даде допълнителна информация". По думите й, се работи с повишено внимание по тези случаи. "Те са доста притеснителни", коментира тя. Следим събитията в Германия. Взели сме всички мерки, за да предотвратим подобни инциденти, но ако се случат и у нас, сме готови да реагираме, увери тя.

Министърът на вътрешните работи коментира и позволяването на дарения в МВР. Тя посочи, че тази тема е останала чувствителна за българското общество, но обясни, че е останала изненадана от повдигането на въпроса, защото той е изяснен с приетия миналата година Закон за МВР. „В резултат на това министърът е длъжен да издаде разпореждане за правилата, по които да се осъществява тази дейност и пет месеца и половина по-късно такава заповед има", каза Бъчварова като обясни, че в заповедта по много строг ред и по начин, който гарантира контрола са определени правилата за получаване на дарение.

"Изключени са дарения от частни фирми и лица. В закона се допускат международните дарения и такива от държавни предприятия и структури. Публичният регистър на даренията е много добра гаранция, че с тях не би могло да се спекулира. Там могат да се погледнат отделните суми и да се види, че те не са големи", подчерта тя. По думите ѝ даренията, които са били предоставени, са за органите на МВР по места, които нямат възможност бързо да закупят техниката.

"Основната сума от 2 400 000 лева са от международни дарения. Част от тях са от сумите, с които е била доокомплектована тази сграда", заяви тя. Според вицепремиера е допустимо при определения ред да се прехвърлят пари от други държавни ведомства към МВР. "Има различни форми на финансиране на държавни структури, някои от тях включват и дарения. Въпрос на политика е дали тази форма ще бъде допусната в МВР", коментира тя.

"Има много стриктен контрол на няколко места, за да не допуснем даренията да се превърне в скрита форма на давление", категорична бе тя.
 

Водещи новини

Още новини