БХК: Обществото не разбира, че затворниците също имат права

Булфото
share

Типичен аргумент ad hominem.

Така така председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев определи вълната от недоволство срещу номинацията на убиеца Джок Полфрийман за „Човек на годината”. БХК в крайна сметка остави в класацията организацията за правата на затворниците, която се оглавява от австралиеца. „Дебатът се съсредоточи върху престъплението, което е извършил”, каза той в предаването "Тази събота" по БТВ, като допълни, че архивните кадри от убийството на Андрей Монов травматизират семейството на жертвата и насаждат вражда към извършителя. „Начинът, по който стана този дебат, показва едно неразбиране в българското общество за това, че лишените от свобода въобще имат права”, заяви Кънев. По думите му процесът на обсъждане на номинациите за „Човек на годината” е бил опорочен. Според него „медиите трябва да понесат своята отговорност”.

Габриела Виденова и Георги Къртев, приятели на Андрей Монов, коментираха, че за тях решението на БХК е „прах в очите” и „подигравка със смъртта на Андрей и с неговите близки”. Къртев посочи, че юридическото лице все още е председателствано от Полфрийман, а Виденова отбеляза, че ако гласовете, събрани за австралиеца в лично качество, се прехвърлят към организацията му, това ще е явен знак, че той остава номиниран.

Капеланът на Централния софийски затвор Иводор Ковачев, който е изповедник на убиеца, се обяви за това на лишените от свобода да се даде втори шанс. Къртев го репликира, като напомни, че в случая с Джок Полфийрман законът ясно е казал кога той може да започне живота си отначало – след изтърпяването на 20-годишната присъда. Приятелите на Андрей събират подписка срещу номинацията на австралиеца и призовават останалите номинирани също да се възпротивят на решението на БХК.

Водещи новини

Още новини