Община Пловдив ще се грижи за Голямата базилика "Филипопол"

share

Правителството предостави на община Пловдив за управление за срок от 10 години археологическия комплекс "Голяма раннохристиянска епископска базилика Филипопол", съобщи пресслужбата на кабинета. Комплексът е културна ценност от национално значение и е един от най-интересните антични обекти в Пловдив. Към момента обаче изключителният му културен ресурс остава неизползван.

С предоставянето на имота на местната власт ще е възможно опазването, експонирането, реставрацията и социализацията на културната ценност и интегрирането й в живота и структурата на града. Дейностите ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей - Пловдив. На община Пловдив е прехвърлена и собствеността върху второстепенни улици, които позволяват свързването на булевардите "Пещерско шосе" и "Свобода".

Терените ще бъдат използвани за осигуряване на безпрепятственото преминаване на транспортния поток и осъществяване на рехабилитационни дейности за възстановяване и запълване на неравностите на пътната настилка. За построяването на служебен път, външен водопровод и външно електрозахранване на претоварна станция за битови отпадъци община Джебел получи имот от 14,5 дка в местността "Базалък" край с. Вълкович. Обектът е част от проекта за изграждане на регионален център за управление на отпадъците. Община Кирково също получава правото на собственост върху имоти - частна държавна собственост.

Те се намират в землището на с. Пресека и са с площ 571 кв. м. Местната власт ще ползва терените за изграждането на резервоари в рамките на проект за водоснабдяване на махала Горна Пресека. С друго решение кабинетът предостави на Българското национално радио помещение в сградата на ул. "Ст. Караджа" нр. 2 в Търговище. То ще се използва за нуждите на кореспондентския пункт на радиото в града.

Правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на имот, управляван от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Одобрени са били и технически корекции в РМС 811/2013 г., с които са отчуждени имоти и части от имоти - частна собственост, за строителството на Северната скоростна тангента. С тях се отстранява фактическа грешка, допусната в отчуждителния акт, като се определя обезщетение за реално засегната от проекта сграда в землището на кв. "Илиенци", Столична община.

Водещи новини

Още новини