Санкциите за наетите без трудов договор трябва да са минимални

share

Само ако се криминализира неплащането на осигурителни вноски от работодателите, ние сме склонни да коментираме, каквато и да е било санкция за работника, затова че работи без трудов договор.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Според Димитров, ако има глоби за наетите, които работят без трудов договор, санкциите трябва да са минимални. Но преди всичко е необходимо да се криминализира укриването на осигурителни вноски от работодателите.

Относно критериите за представителността на синдикалните и работодателските организации, Димитров каза, че КНСБ няма да допусне дискриминационни критерии. Правилата обаче трябва да бъдат достатъчно тежки, за да може синдикалните организации да претендират за правото да говорят от името на всички работници. Димитров обясни, че предвижда основен критерий за представителност на работодателските и синдикалните организации да бъде 10 % от осигурените лица по трудов договор. КНСБ са предложили критерий, според който организациите да имат представителност в поне една четвърт в общините в страната.

„Ако има допълнително отежняване на критериите за синдикалните организации, това трябва да бъде съпроводено със законови промени, които да гарантират правото на сдружаване”, заяви Димитров. Той посочи, че друго предложение за критерии е било единственост на представителността, тоест едно предприятие да бъде представено от една организация. Според Димитров по този начин ще се изчисти двойното членство на много предприятия в различни организации, което възпрепятства диалога.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов обясни, че на днешното заседание на тристранния съвет е постигнато съгласие относно закона за агенциите за временна работа. Синдикатите са настояли за отстраняване на някои недомислици, като оксиморонната теза, че чрез агенция за временна работа, може да бъде осигурявана постоянна заетост. Следващото заседание на НТСТ ще бъде в понеделник от 9.30 часа.

Водещи новини

Още новини