Безплатни сюнети в Омуртаг и Търговище и екскурзии до Одрин месец преди изборите (снимки)

share

Безплатен сюнет и безплатни екскурзии до Одрин организират в навечерието на местните избори, разкри репортаж на Вероника Димитрова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Всичко се организира със средства от Турция.

Областният управител на Одрин Дурсун Али Шахин месец преди местните избори в България дари милиони за ремонт на джамии и минарета в селата около Търговище и за екскурзии до Турция. Така всяка седмица хора от селата около Омуртаг, Търговище и Върбица пътуват безплатно до Одрин.


Най-много пари турското правителство е дарило за обрязването на 200 деца от общините Омуртаг, Търговище и Върбица.

Даренията от Турция минават през българска фондация, която по документи няма никакви приходи. Неин учредител и управител е Орхан Мустафа от село Божурово. Парите обаче са факт и така на 4 септември на стадиона в Омуртаг се изви опашка от родители от цялата деца, дошли да обрежат децата си.

Според кмета на Омуртаг Неждет Шабан  това не е купуване на изборите. „Това е традиция, ние сме мюсюлмани и си спазваме традицията. Какъв е проблемът, не мога да разбера”, заяви той.

Масовият сюнет на 127 момченца се проведе в Омуртаг под патронажа на областния управител на Одрин Дурсун Али Шахин. Той гостува в общината заедно с делегация от областната си управа, представители на бизнеса от Одрин и други.

Преди сюнета в петък гостите бяха посрещнати от кмета на Омуртаг Неждет Шабан. Делегацията присъства и на религиозната част от сюнета, който беше проведен на градския стадион в Омуртаг. Обрязването бе извършено от двама турски лекари безплатно.

Гостите присъстваха и на откриване на реставрираната с дарени средства от Турция 200-годишна джамия в село Величка.

Безплатен сюнет имаше и в джамията в Търговище, а на нея беше залепен плакат със символите на ДПС, който обявяваше това. Мехмед Амин, служител на Районното мюфтийство в Търговище, съобщи пред камерата на Нова телевизия, че  политическа и религиозна организация са допринесли за безплатния сюнет.

Ерджан Бектешев от ДПС - Търговище обаче отрече Движението да има нещо общо с това. "Аз нямам информация ние да сме давали разрешение да сме поставяли такива плакати. Така че те не са поставени от ДПС", заяви Бектешев.

Водещи новини

Още новини