Подвижен АГ кабинет заработва в Търговищко

  • 20 октомври 2015 12:14

  • 1456
  • 0
Подвижен АГ кабинет заработва в Търговищко
©

Подвижен Акушеро-гинекологичен кабинет ще работи в Търговищко от днес в продължение на месец. Той е в града със заповед на министър Петър Москов, получен е по здравната стратегия за лицата в неравностойно положение, принадлежащи към етническите малцинства, обясни д-р Марин Йовов от Регионалната здравна инспекция в Търговище, цитиран от БТА.

Предстои да бъдат извършени повече от 500 прегледа, предимно на неосигурени жени и на жени от ромски произход, живеещи в труднодостъпни райони.

Една от целите е подобряването на здравния статус на представителите на тази етническа група. По данни на Националния статистически институт в област Търговище има влошаване на здравния статус на циганите. Здравната осигуреност при тях е 7,3 на сто, докато при представителите на българския етнос - 54,6, а при турския - 35,8, посочва д-р Йовов.

В подвижния АГ кабинет ще работят доказани специалисти от региона, заради които хора от съседни на Търговище области идват да се лекуват тук, каза представителят на Здравната инспекция.

От РЗИ са информирали кметовете на населените места, за да се популяризира кампанията.

Процентът на здравно неосигурените в област Търговище е 24,8, а при ромското население той е в пъти повече, сочат данни на Здравната каса.

Последвайте канала на

1456 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини