Протестиращи излязоха срещу цените на горивата (снимки)

Булфото
share

Протест срещу цените на горивата се проведе в големите градове на страната. Той се организира в социалните мрежи, а недоволните твърдят, че цените на горивата у нас са необосновано високи. Шофьорите обаче не успяха да блокират пътища, както се заканиха по-рано.

Малко след 19:00 ч. около 20 протестиращи в София тръгнаха с колите си от Народното събрание. Основното им недоволство е насочено срещу цените и качеството на горивата у нас, както и срещу неефективната борба с монополите. Гражданите се заканиха да блокират бензиностанциите, като всеки от тях се нареди на опашка и зареди само за левче.

В същото време само за месец цената на горивото е паднала с 15 стотинки. Около 89 стотинки за литър плащат за дизеловото гориво на едро бензиностанциите у нас. След наложен акциз и ДДС, себестойността на дизела за търговците става 1,84 лв. На фона на тази себестойност, цената за крайния клиент в бензиностанциите е около 2,20.

България е една от малкото страни в Европа с една единствена рафинерия. В съседна Румъния има 9 рафинерии, в Сърбия 3, а в Гърция 4.

Не се изпълни заканата за блокиране на основни пътища в страната. Протестът във Варна събра двайсетина недоволни от цените на горивата. Според протестиращите цените у нас са в разрез с рекордния спад в цената на петрола. Те искат ежемесечен контрол на качеството на гори вата и край на монопола на пазара. Провал на протеста в Пловдив. Десетина души се събраха на Кемера - пътя за Хасково. Предпочетоха да пият кафе и не посмяха да затворят пътя. Полицаи не позволиха на протестиращите да блокират автомагистрала „Тракия” край Бургас. Протеста приключи без блокада на пътя. Събраха се само 30 души от заявили участие 3000.

Водещи новини

Още новини